WhatsApp regels

Steeds meer wijken hebben een buurtpreventie WhatsApp-groep waarin bewoners elkaar waarschuwen als er onraad dreigt. Helaas gaan deze groepen vaak aan hun eigen succes ten onder. Het wordt druk in de groep en de deelnemers worden overstelpt met appjes die niets met het doel van de groep te maken hebben.

Ergernissen in buurtpreventie WhatsApp-groepen zijn makkelijk te voorkomen.

1. Stuur alleen berichten die voor de hele groep zijn
Houd persoonlijke dingen voor jezelf. Andere mensen hebben geen boodschap aan jouw priv├ęzaken. Of in Els’ woorden: “Goed dat men uitkijkt naar een insluiper, maar dan melden dat je ook je fiets maar op slot gaat zetten, vind ik niet relevant.”

2. Houd je aan het onderwerp van de groep
Het onderwerp van een buurtpreventie WhatsApp-groep is de veiligheid in de buurt. “Een dankjewel aan je buurvrouw, omdat ze je heeft toegevoegd, is niet relevant!” aldus Els.

3. Houd het zakelijk
Socioloog Peter Achterberg van de Universiteit van Tilburg zegt hierover: “In WhatsApp-groepen gaan mensen zich al snel anders gedragen dan in het normale sociale leven. De moraal is losser. Aan de andere kant kunnen grapjes snel verkeerd opgevat worden. Het is dus oppassen op wat je zegt, anders zou je er in het echte leven nog wel eens mee geconfronteerd kunnen worden.”

4. Stop met smilies en duimpjes sturen
Smilies zijn soms handig om emoties uit te drukken en gewoon leuk voor de lol. Een buurtpreventie-groepsapp is hier niet de juiste plek voor. Als je het alleen kan zeggen met emoticons, zeg het dan niet.

5. Druk niet te snel op enter
Verhalen die in delen doorkomen zijn niet fijn om te lezen. Ook is de kans groter om spelfouten te maken als je te snel op enter drukt. Fouten moeten weer verbeterd worden, wat meer overbodige berichten betekent.

Bron: www.rtvnh.nl